header-ar-blog-g-voornemens-2

 

Op welk moment van het jaar je het ook wilt doen, voornemens helpen om datgene wat je van plan bent te gaan doen ook daadwerkelijk om te zetten in daden.

  • Voornemens als een moment van bezinning.
  • Voornemens als een moment van koersbepaling.
  • Voornemens als een richting voor ontwikkeling.

Maar die stap van voornemen naar daden… Daar lijkt een wereld van verschil in te zitten …

Want tussen denken en doen zit de beweging naar het gaan doen … En dat gebeurt allemaal in je brein.

 

Daar waar het brein ons echt helpt in ons bestaan, is het brein nog niet ingesteld op 5-jaren plannen, laat staan plannen voor een jaar. De vaardigheid van het plannen, is echt een vaardigheid die pas de laatste paar eeuwen in ons brein in ontwikkeling is gekomen. Evolutionair gezien is dit dus nog maar heel recent. Het vereist van het brein zo’n enorme wilskracht om de verleidingen van de dag in het perspectief van de toekomst te zetten.

Maar wilskracht is een enorme energievreter. Hoe kan je het brein ook voor je laten werken?

 

Uit onderzoek blijkt dat bij het formuleren van voornemens in de vorm ‘Ik wil … bereiken’ het brein tegenwerkt. Vaker nog wordt deze zin als volgt geformuleerd: ‘Ik moet van mijzelf … bereiken’.

In het brein zit in ons een limbische systeem, ons emotionele regulatiesysteem. Dit systeem heeft als het ware een knop die heel gevoelig is afgesteld op het woord ‘moeten’. Op het moment dat de ander het woord ‘moeten’ uitspreekt, gaat figuurlijk het brein bij jou ‘gestrekt’.

‘Moeten, moeten, dat bepaal ik toch nog zelf nog wel!’

Hieruit ontstaat als reactie soms ook het ‘ja zeggen, maar nee doen’.

 

Bij ‘het van jezelf moeten’ of ‘willen’, werkt dit eigenlijk net zo. Je legt alleen dan je eigen brein iets op. Daar waar je het moeten van een ander nog weleens van je af kan laten glijden, is dat stukken moeilijker als het over jezelf gaat. Want ‘dat bepaal ik zelf nog wel’ is je eigen wil … Je frustreert als het ware je eigen gevoel van autonomie.

Hoe formuleer je dan je voornemens wel breinvriendelijk?

Door ruimte te laten in je formulering voor zowel je autonomie als ook je eigenwaarde. Waarin er ruimte is voor stap voor stap en proberen, in plaats van frustreren. In zinnen zouden dit bijvoorbeeld de volgende voornemers kunnen zijn:

  • ‘Zou het mij lukken om mijn expertise begrijpelijker en beeldender aan mijn collega’s over te brengen?’
  • ‘Zou het mij lukken om naast een wekelijkse training ook nog een ander beweegmoment te vinden?
  • ‘Zou ik, ondanks dat ik nu iets wil uitstellen, het me lukken om het alsnog af te krijgen?’

Door het zo te formuleren, zet je jouw brein in de ‘open stand’. Het krijgt ruimte om niet te moeten, maar om de uitdaging te voelen. Het krijgt de ruimte voor nieuwsgierigheid waardoor je jezelf vragen gaat stellen hoe het wel mogelijk kan worden. Het geeft ruimte voor proberen en leren, zodat je hoe dan ook verder komt.

Een interessant bijvangst van deze formulering is dat, als je het voornemen zo uitspreekt naar anderen, anderen met je willen meedenken. Soms worden dan de ideeën en suggesties je in de schoot geworpen. En als die niet direct opkomen, levert het in ieder geval een mooi gesprek op. En ontstaan er soms later nog berichtjes waarin iemand aan je heeft gedacht…

 

Een van de voornemens die ik voor mijzelf heb geformuleerd?

Eentje gaat over een langgekoesterde wens. Ik vind zingen namelijk heerlijk en wil me hierin graag ontwikkelen. Al jaren roep ik dat ik graag een zangweek wil volgen, waarin ik zowel lekker kan zingen vanuit wat ik al kan, maar ook hierin stapjes kan zetten naar een betere techniek. Maar tot nu toe zonder resultaat. De zin formuleren in ‘ik ga …’ bracht me niet waar ik wil zijn.

Breinvriendelijk geformuleerd wordt mijn voornemen nu: ‘Zou het me lukken om komend jaar een zangweek te bezoeken?’

Mocht je nog een tip hebben, heel graag, want al het speuren op internet is ook niet alles … Via het netwerk is vaak ook leuker. Of wie weet wil je ook wel meedoen …

 

Een voornemen dat ik vorig jaar had en hoe het daar nu mee is?

Ik had als voornemen geformuleerd ‘Zou het mij lukken om van mijn expertise rond breinpresentatiekunst een online training te maken?’ En ja hoor! Dat is gelukt! Mijn online training ‘Prachtige Krachtige Presentaties Maken’ staat. En door deze formulering kwam ik ook op het spoor van het inzetten van een VA, een virtueel assistent, die me heeft geholpen met alle content plaatsen en techniek achter een online training.

Achter deze formulering komt nu wel een vervolgwens.

‘Zou het me lukken om nog meer mensen aan te zetten tot het maken tot breinvriendelijkere presentaties?’

Mocht je nog niet hebben meegedaan met de online training, dan kan je natuurlijk ook eerst deelnemen aan de proeverij. Zo krijg je zowel beeld als gevoel bij of dit iets is wat je gaat helpen bij het maken van jouw presentatie.

Zou jij in staat zijn om je daarvoor vrijblijvend aan te melden? 😉

 

Ik wens je een paar (dus ook niet te veel, maar genoeg dat je brein kan overzien) leuke uitdagende voornemens toe! En voel je vrij om ze te delen …

Een mooi 2017!

Expertise expert Jacquelien Willemse breininzichten

Krijg GRATIS het e-book ‘4 Breininzichten om je expertise te laten doorzien’.

Voornaam *
E-mailadres *

Jouw gegevens worden alleen door Door Zien Wijzer gebruikt en niet aan derden verstrekt

Door Wie Wijzer?

Jacquelien Willemse van Door Zien Wijzer helpt je met het vertalen van jouw expertise naar het lerende brein van anderen.

Ze is van huis uit Arbeids- en Organisatiepsychologe. Ze is gecertificeerd als trainer en heeft (post) Academische leergang  tot strategisch opleidingsadviseur gevolgd. Ze geeft al jaren trainingen op het gebied van leiderschap en persoonlijk functioneren. Ze professionaliseert al zo’n 25 jaar trainers, docenten en andere experts op het gebied van didactiek en in het bijzonder de werking van het lerende brein.

Jacquelien is gedreven in het mensen dingen laten doorzien. Doorzien als een combinatie van doorhebben en doorleven. Doorzien waarbij zowel de ratio als de emotie bij elkaar komen en je inzichten niet meer kan terugdraaien. Maar ook door letterlijk te laten ‘Door zien’ met vele beelden, metaforen, symboliek, ritueel en verrassing.

 

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond van Jacquelien

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02
Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid
Disclaimer

Zusterbedrijf van Guide to Lead

© 2017 Door Zien Wijzer – alle rechten voorbehouden

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze informatie met je netwerk!

Shares