10718000_l

Waarom je je deskundigheid maar beter inZICHTelijk kan maken!

Door ZIEN wijzer worden – hoe werkt dat dan?

De naam voor mijn bedrijf is natuurlijk niet zo maar gekozen. Dit is gebaseerd op een heel belangrijk inzicht!
Afgelopen week werd ik door iemand gebeld om voor een internationaal gezelschap een lezing te verzorgen over de werking van het brein. Ik vroeg eens door op waarom hij nu mij uit al het aanbod van experts had gekozen. Hij had mij 4 jaar geleden zien slepen met mijn enorme hoeveelheid materialen naar een workshopruimte bij een congres. Dat was hem bijgebleven. Hij had als organisator niet de kans gehad om de workshop bij te wonen. Wel had hij alle enthousiaste verhalen nadien gehoord. Nu hij zocht naar iemand die over dit deskundigheidsgebied meer dan alleen kon vertellen, kwam dit in zijn brein omhoog. Door wat hij zag, kwam ik weer naar boven.

Als het gaat om het overbrengen van je verhaal, gaat het erom dat je zo effectief mogelijk jouw expertise bij bijvoorbeeld je collega’s tussen de oren krijgt. Ik zie het als mijn professionaliteit om dat zo slim mogelijk te doen. Daarvoor is het goed om te weten hoe onze waarneming werkt. Alles wat er via onze zintuigen binnenkomt, wordt in ons brein naar diverse gespecialiseerde gebieden gebracht voor verwerking. Alle breingebieden hebben ook zo hun eigen specialisatie. Zo gaat wat we horen in het gebied net boven de oren. Alles wat we voelen gaat naar o.a. de motorische schors (als je een koptelefoon zou opzetten, zit dat gebied onder de beugel). Het belangrijkste zintuig is ons gezichtsvermogen. Van alle zintuigen overruled het gezichtsvermogen alle andere zintuigen. 

Van alle zintuigelijke prikkels die we krijgen gaat er maar een fractie echt naar het brein toe. De rest lijkt letterlijk aan ons voorbij te gaan. 83% van al die prikkels zijn visueel. Hoe is bij jouw presentaties de verhouding? (NB. tekst telt niet mee. Daarover een volgende keer meer.)

Wat deze wetenschap voor mij heeft betekend? Al mijn presentaties die ik als hulpmiddel gebruikte, kon ik niet anders dan op de schop gooien. Ik ben aan de slag gegaan om echt zintuigelijke ervaringen te maken van mijn trainingen en workshops. En ja, dan sleep je zeker meer mee dan alleen je laptop. Maar als dat een van de manieren is om effect te hebben, is dat het me meer dan waard. Om anderen jouw expertise te laten DOORZIEN, moet zorgen dat er wat te ZIEN valt. 

Door zien gaat dus voor mij over de manier waarop je jouw expertise laat beleven aan anderen. Door zien vergroot je de impact van je verhaal met minimaal 50%. Door zien raak je zowel de ratio als emotie bij je toehoorders. En als die beide worden geraakt, dan pas kan de wijsheid bij de ander tussen de oren ook echt beklijven.

Wat van jouw expertise kan jij letterlijk laten zien? Wat moet er bij jouw toehoorders jaren later nog voor hun geestesoog verschijnen? 

Het is mijn missie om experts hun eigen wijsheid slimmer en effectiever naar anderen te kunnen laten overdragen. Door zien zorg je voor inZICHTen die bijblijven. Zodat de expert nog meer van waarde kan zijn. Zodat de eigen wijsheid kan blijven doorontwikkelen.

Expertise expert Jacquelien Willemse breininzichten

Krijg GRATIS het e-book 4 Breininzichten om je expertise te laten doorzien.

Voornaam *
E-mailadres *

Jouw gegevens worden alleen door Door Zien Wijzer gebruikt en niet aan derden verstrekt

Door Wie Wijzer?

Jacquelien Willemse van Door Zien Wijzer helpt je met het vertalen van jouw expertise naar het lerende brein van anderen.

Ze is van huis uit Arbeids- en Organisatiepsychologe. Ze is gecertificeerd als trainer en heeft (post) Academische leergang  tot strategisch opleidingsadviseur gevolgd. Ze geeft al jaren trainingen op het gebied van leiderschap en persoonlijk functioneren. Ze professionaliseert al zo’n 25 jaar trainers, docenten en andere experts op het gebied van didactiek en in het bijzonder de werking van het lerende brein.

Jacquelien is gedreven in het mensen dingen laten doorzien. Doorzien als een combinatie van doorhebben en doorleven. Doorzien waarbij zowel de ratio als de emotie bij elkaar komen en je inzichten niet meer kan terugdraaien. Maar ook door letterlijk te laten ‘Door zien’ met vele beelden, metaforen, symboliek, ritueel en verrassing.

 

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond van Jacquelien

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02

Zusterbedrijf van Guide to Lead

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02
Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid
Disclaimer

Zusterbedrijf van Guide to Lead

© 2017 Door Zien Wijzer – alle rechten voorbehouden

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze informatie met je netwerk!

Shares