Plaatje-blog-ritme-zonder-tekst-alles-heeft-een-ritme

 

 

Alles heeft een ritme

 

Sommige mensen horen in de titel van deze blog meteen een liedje. Het liedje ‘Alles heeft een ritme’ van Frizzle Sizzle. De Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival in 1986 … Als je het wilt zien, klik dan hier voor de bewegende beelden …

Voor diegene die dit liedje dan misschien niet herkent, maar wel nieuwsgierig is naar ritme, de volgende vraag:

In welk ritme onthoud jij jouw telefoonnummer?

Zeg het eens voor jezelf op, al dan niet in je hoofd.

• Waar leg jij dan als het ware de ‘klemtoon’?
• En uit hoeveel delen bestaat het nummer dan?
• En zeg je de getallen als losse getallen (1 2 3 …) of als clusters (123- honderd drieëntwintig)? Of een combinatie (1 … 23 – één drieëntwintig)?

Ken je ook het rare gevoel dat als iemand anders jouw telefoonnummer opnoemt, je moet nadenken of het klopt? Ook al zei iemand (blijkt achteraf) de juiste nummers? Dat iemand het dus in een compleet ander ritme voorleest?

Wat je veel ziet is dat bijvoorbeeld telefoonnummers op sites allemaal achter elkaar staan zonder tussenruimte. Ik ben dan soms nog wel eens aan het tellen of ik alle 10 de cijfers heb. Leuk die ‘wie tot 10 kan tellen, kan de hele wereld bellen’, maar dat wil nog niet zeggen dat het fijn is als al die nummers achter elkaar moeten worden doorgeschreven …

 

Het internet helpt daarbij ook niet altijd mee…
Het bijzondere was dat ik laatst van mijn websitebouwer te horen kreeg dat als je een website op je mobiel bekijkt, het handig is om het telefoonnummer in een keer achter elkaar te noteren. Dan kan iemand meteen bellen vanaf een Smartphone. Moet je het van scherm lezen, dan is het een stuk ingewikkelder. Gelukkig hebben we een manier gevonden om het wel ‘behapbaar’ te vermelden zowel via smartphone als op de website. Je kan dan in ieder geval direct bellen…

 

Nog een ander voorbeeld …

Viva de IBAN?

Hetzelfde kom ik nu tegen met het opnieuw leren onthouden van mijn bankrekeningnummer. Mijn privé bankrekeningnummer heb ik al vanaf toen ik begon met sparen. Dat nummer heb ik dus flink in mijn brein opgeslagen. Maar nu met die IBAN codes ervoor … Ik moet echt weer moeite doen om het totaal te onthouden. Want het ritme van hoe de nummers nu worden geschreven, is niet die in mijn hoofd zit. En dan heb ik het nog niet over de nullen die ervoor komen en de bankcode. Die ook nog eens verschillend kan zijn al heb je wel dezelfde bank …

Ook als ik facturen moet betalen, controleer ik het bankrekeningnummer nu zeker een keer extra dan dat ik altijd al deed. Vooral als de nummers allemaal achter elkaar staan zonder spaties. Ik betrapte me er zelfs laatst op dat ik met de pen streepjes tussen de cijfers ging zetten. En dus weer een kans gemist voor de verzender van de factuur op foutloze betalingen en ergernissen bij het betalen ervan.

 

Hoe vermeld je nummers nu breinvriendelijk?

En eigenlijk weet je dat ook wel … Het helpt enorm om te clusteren. Onthoudt daarbij ook vooral het getal 4.

Als je een voorstelling moet maken van het brein, kan je dat voor je zien als een soort theaterzaal, met een mooi podium … Op het podium vinden alle bewuste processen plaats. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onthouden van een nummer. In de zaal zitten allemaal onbewuste gedachten.

Als we iets willen onthouden, dan is het de kunst om dit op je podium te krijgen. Het is daar soms wel even dringen! Want we hebben heel wat verschillende gedachten in de coulissen staan, die graag de aandacht willen. Denk bijvoorbeeld even aan dat ene boodschapje dat je straks niet wilt vergeten … Of een berichtje op de telefoon dat de aandacht vraagt.

 

Uit onderzoek blijkt dat een gezond brein van een volwassene maximaal 4 dingen tegelijkertijd met aandacht op z’n podium kan hebben. Dat is niet heel veel. En dat is zeker minder dan het 10-cijferige telefoonnummer of de lange IBAN-code. Daarom werkt het clusteren ook zo goed! Je kan dan in een keer een groter getal onthouden.

Gelukkig hebben ze op je bankpas ook een ritme in de cijfers aangebracht. 2 letters, 2 cijfers, 4 letters, 4 cijfers, 4 cijfers, 2 cijfers … Helaas zijn het in totaal dan wel 6 clusters en dat maakt het voor het brein zo lastig.

Wist je dit al? Zo nee, dan gaan we naar de volgende stap.
Zo ja, dan komen we natuurlijk op de vraag: Pas je het zelf ook toe? En zie je wellicht mogelijkheden tot verbetering?

 

Een van de plekken waar je het kan toepassen is je emailhandtekening. Hoe staat daar jouw telefoonnummer? Hoe zou je de ander dan kunnen helpen om jou sneller en foutlozer te bereiken? Welk ritme breng jij daarin aan?

Het gaat natuurlijk verder dan cijfers alleen. Denk ook aan opsommingen. Ik probeer me te beperken tot 4. Als een soort vier kwarts maat … Het gaat tenslotte over ritme … Zodat je het brein van de ontvanger niet overvoerd. Zodat er ritmiek ontstaat bij wat jij wilt overbrengen. Zodat er beweging en cadans in leren en/of onthouden ontstaat…

Rijmen was in vroegere tijden de manier om mensen hele verhalen te kunnen laten onthouden. Wat in jouw verhaal zou jij kunnen laten rijmen? Zo roept neurowetenschapper Jaap Murre bijvoorbeeld ‘neuronen die samen vuren, worden goede buren!’ Je begrijpt, die zin herhaal ik vaker …

 

En wat ik zelf voor belangrijke boodschap heb als het gaat over ‘alles heeft een ritme’? Ik ga weer meer bloggen en van me laten horen. Ik had in het bloggen geen ritme zitten en dat is wel wat ik graag wil doen. En dan vraagt het dus bewuste aandacht. En een agenda die me helpt om dit ook echt te doen. En iemand die me daarin helpt het waar te maken. Want ik vind delen zo leuk, omdat delen vermenigvuldigen is!

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02
Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid
Disclaimer

Zusterbedrijf van Guide to Lead

© 2017 Door Zien Wijzer – alle rechten voorbehouden

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze informatie met je netwerk!

Shares