TEDx Talk: behind the scenes

 

 

Via het beroemde ‘via via’ circuit (de dochter van vrienden van ons) werd ik uitgenodigd om een ‘proposal’ te doen voor een TEDx Talk voor de TEDx Stenden University in Leeuwarden. Dat zag ik natuurlijk als een prachtige kans om mijn eigen deskundigheid te kunnen delen. Ik wilde echt iets delen dat volkomen mijn eigen verhaal is. Dat is natuurlijk mijn expertise op het gebied van het prikkelen van de zintuigen en in het bijzonder, hoe je dat in presentaties kunt doen. En het bleek ook een leerzame ervaring!

Na het schrijven van het voorstel, werd ik later uitgenodigd door twee organisatoren van dit event. Naast dat het fijn was om gezicht te krijgen bij de organisatie, was het ook nog goed om kort te kunnen toelichten waarom ik dit verhaal zo belangrijk vond om te delen. Nou, ik wil heel graag zorgen dat experts op een professionele manier niet alleen hun kennis, maar zeker ook hun passie breinvriendelijk en met impact kunnen overdragen aan anderen!

 

De inhoudelijke kant van het verhaal…

Het thema van de dag was geworden ‘mind blossom’ en al snel kwam daar de titel van mijn presentatie uit voort: ‘The art of mind blooming presentations’. Qua inhoud stond ik nu voor de volgende uitdaging. Het ervoer, net zoals ik anderen leer, dat ‘doceren doseren is’. Oftewel, daar waar ik in een workshop een uur of 3 de tijd heb of een hele dag, was er nu 18 minuten beschikbaar … Mmmm …

De kapstok waar ik mijn expertise voor een workshop aan had opgehangen, was er eentje die voor een dag te behappen is, maar voor 18 minuten echt veeeeel te veel. Dus op zoek naar een nieuwe kapstok die mijn verhaal naar hapklare en volgbare brokjes kon terugbrengen. Op zo’n manier dat de diepgang blijft. En dat is echt zo’n ‘sudderproces’ dat de hele tijd aanwezig is op de achtergrond in je brein. Onderwijl schreef ik stukken tekst uit. Omdat de TEDx Talk in het Engels is, leek het mij verstandig om het Engels goed in mijn brein te activeren. Iets wat ik nooit eerder deed, omdat ik het verhaal, als ik de tijd heb, zo uit mijn ‘rugzak’ haal en weet over te brengen.

Een belangrijke stok achter de deur bleek mijn afspraak met de speakers coach. Daar waar ik deze afspraak eerst 1,5 week voorafgaand aan de 18e  mei had gepland, bleek dit toch wat optimistisch. Mijn kapstok voelde nog niet stevig genoeg en mijn verhaal niet ‘rond’. 2 dagen voor de TEDx talk, had het die stevigheid wel en presenteerde ik mijn verhaal het eerst aan de speakers coach die mijn verhaal nog niet kende. Spannend, maar vooral ontspannend daarna, want wat was het fijn om even te spiegelen en te horen waar volgens haar nog verbetering mogelijk was. De basis stond stevig en het was tijd voor de beroemde ‘kill your darlings’. Van die zaken die je graag ‘nog effe’ wilt benoemen, maar soms de toehoorder uit het ritme van je verhaal kunnen trekken.

 

De mentale en fysieke kant van het verhaal …

Tja, dat hoort er ook bij … En zeker nu leek het opeens voor mij nog belangrijker. Het idee dat je in de hele wereld bekeken kan worden, doet toch iets … En als je een goed verhaal wilt verhaal, wil je je ook goed voelen. Dus ook tijd voor weer ‘in contact met de vrouwelijke kant’ 😉 En soms helpt hulp.

Voor de promotie van het event was er ook een ‘profile picture’ nodig. Dat bleek toch net even wat meer te zijn dan bijvoorbeeld de foto die was gemaakt voor de achterkant van het boek breindidactiek. Er moest iets meer lijf op. Dus als de wiedeweerga aan de slag met de lokale fotografe om profiel foto’s te maken. Met een arm vol kleding kwam ik aan. Ik had opeens last van ‘ik weet niet wat ik aan moet trekken’. De photoshoot leverde de volgende dag een paar krachtige foto’s op, net op tijd voor deadline …

Ik wilde de gelegenheid natuurlijk ook aangrijpen om weer eens een mooi kledingstuk aan het assortiment toe te voegen. Mijn shopmaatje kon helaas niet, maar ik kreeg assistentie van mijn 6-jarige zoon. Die heeft heel wat harten van de verkoopsters gestolen, want echt elke optie werd voorzien van gedetailleerde feedback zoals een verkoopster niet zou misstaan. Niet veel later was de Zutphense middenstand weer gesteund, want met o.a. 2 jurken gingen we naar huis. Eentje natuurlijk voor 18 mei en, omdat ik toch bezig was, ook eentje voor het huwelijk van mijn broertje…

Tot slot nog de aandacht van lijf en leden. Ik heb weer geoefend met geduld in de kapperstoel en kreeg een zomers kapsel. En ook de schoonheidsspecialiste verwende mijn huid en masseerde wat spanning uit de schouders weg …

 

En dan de dag zelf … 

Op donderdag de 18e mei was ik al vroeg in Leeuwarden, want er was de generale repetitie. Het was leuk om alle sprekers te ontmoeten, want ik had tot dan toe alleen de gezichten via de site ontmoet. En wat een enorme diversiteit aan presentaties, zowel inhoudelijk als qua vormgeving. Zo vond ik het bijzonder knap dat één van de spreeksters haar verhaal bijna als een soort toneelstuk kon voordragen, daar waar de ander ook de kwaliteiten van een stand-up comedian had. Verhalen van heel intense emotioneel tot technisch innovatief.

Toen was het tijd voor mijn ‘generale repetitie’. Alle presentaties waren vooraf ingeleverd zodat ze achter elkaar gezet konden worden. Toen ik mijn rehearsal mocht doen, bleken mijn slides er echt afschuwelijk uit te zien! Ze waren naar een compleet ander formaat omgezet, waardoor ik nu slides had die aan de zijkant twee lelijke brede witte randen had. Terwijl ik iedereen leer om beeldvullend te werken … Zo’n generale repetitie was dus niet voor niets! Er was dus nog wat werk aan de winkel…

Eindelijk begon het dan eind van de middag. Ik was gepland als op-een-na-laatste spreker om 19:54. Dat was dus nog voldoende tijd om de spanning op te bouwen… Maar wat een leuke sfeer. De zaal was gevuld met zo’n 120 gasten en vanuit 3 cameraposities werd alles opgenomen. Er was een livestream verbinding met zowel Stenden University in Bali, Zuid-Afrika en Emmen. Later bleek nog dat deze ook voor buitenstaander te volgen was en kon ik nog net een paar mensen informeren in de pauze.

Tja, en dan is het showtime! Als een heuse televisieproductie, werd ik voorzien van draadloze microfoon en pointer en werd om 19:54 precies aangekondigd door de ‘host’. En toen was het gaan! Gaan op de ervaring, gaan op je onderbuik en gaan op je publiek. En dat ging echt prachtig! Natuurlijk was het voor me als non-native English speaker nog weleens zoeken naar de woorden. Natuurlijk was er echt wel iets dat ik eigenlijk ook nog had willen vertellen. Maar bovenal was het gewoon super om te doen. Zoals de speakers coach al voorspelde: het geeft je vleugels!

 

Voorbij en verder …

Na mijn TEDx Talk was er nog een goochelaar, de laatste spreker en de bedankjes. En toen was het voorbij …
Maar toch ook niet, want wat was het leuk om de reacties te ontvangen van hen die er waren of hadden meegekeken. Een trotse man en vrienden en bedankjes voor mijn bijdrage vanuit het publiek. En daarna wilde ik ook enorm graag naar huis om bij te komen …

En dan ook nog mijn persoonlijke nabeschouwing.
Dat presenteren een kwestie van doen en durven is, dat is wel bekend. Maar hoe fijn is het als je het ook kan aangrijpen als een manier van leren? Leren om het de ander goed te kunnen leren! En dat was deze gelegenheid ook!

Bij mij persoonlijk start dit altijd met het mijzelf toestaan te leren. Voor iemand als ik, voor wie zorgvuldigheid en kwaliteit als lat hoog ligt, is dat een knop die ik soms echt moet omzetten, zeker als het spannend wordt. En dat levert zo veel ruimte op! Ruimte om vrijer te zijn in je hoofd om aan te sluiten bij je toehoorders. Ruimte om in verbinding te blijven met je eigen passie. Ruimte om als professional jouw meerwaarde met anderen te delen.

Zodra de TEDx Talk beschikbaar is, zal ik die die uiteraard zo snel mogelijk met je delen. Ik heb ‘m op het moment van schrijven ook nog niet teruggezien … Dan deel ik ook nog een paar inhoudelijke extraatjes die ik buiten de 18 minuten heb gelaten … Noem het de ‘deleted scenes’ of het ‘bonus materiaal’ 😉
Omdat ik dat delen soms maar moeilijk kan laten 😉

 

Zelf leren hoe je krachtige breinvriendelijke presentaties maakt? Doe dan mee met de Masterclass Breinpresentatiekunst. Lees er hier meer over en hopelijk tot ziens!

Door Wie Wijzer?

Jacquelien Willemse van Door Zien Wijzer helpt je met het vertalen van jouw expertise naar het lerende brein van anderen. Ze is van huis uit Arbeids- en Organisatiepsychologe. Ze is gecertificeerd als trainer en heeft (post) Academische leergang  tot strategisch opleidingsadviseur gevolgd. Ze geeft al jaren trainingen op het gebied van leiderschap en persoonlijk functioneren. Ze professionaliseert al zo’n 25 jaar trainers, docenten en andere experts op het gebied van didactiek en in het bijzonder de werking van het lerende brein.

Jacquelien is gedreven in het mensen dingen laten doorzien. Doorzien als een combinatie van doorhebben en doorleven. Doorzien waarbij zowel de ratio als de emotie bij elkaar komen en je inzichten niet meer kan terugdraaien. Maar ook door letterlijk te laten ‘Door zien’ met vele beelden, metaforen, symboliek, ritueel en verrassing.

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond van Jacquelien

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02
Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid
Disclaimer

Zusterbedrijf van Guide to Lead

© 2017 Door Zien Wijzer – alle rechten voorbehouden

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze informatie met je netwerk!

Shares