Op reis met een groep van ruim 20 nieuwe reisgenoten blijft altijd een avontuur. Het is altijd maar afwachten of je een klik hebt … En wat is het dan een opluchting als je die klik ervaart. En de ruimte die er dan ontstaat voor ontspanning. Tijdens de rondreis die we met elkaar maakten, zaten we tenslotte de nodige uren met elkaar in een bus of ander vervoersmiddel. Dan is het leuk om met elkaar te kunnen kletsen, maar ook de ruimte te hebben voor een mooi gesprek.

We waren op reis met een groep zeer hardwerkende mensen met de nodige verantwoordelijkheden. Daarbij kwam het gesprek ook eens op ‘hoe zorg jij ervoor dat je je hoofd weer leeg maakt?’ en ‘Hoe ontspan jij eigenlijk?’, maar ook ‘hoe kan je door dat ene te doen ontspannen?’.

Ik had ter ontspanning een klein kleurboekje meegenomen met mandala’s. Als je de boekwinkels mag geloven is het kleuren voor volwassenen helemaal hip … Ook had ik mijn goeie kleurpotloden meegenomen.

Jaren geleden heb ik een tekencursus gedaan bij Ingeborg van Dijk. Zij is een expert op het gebied van (mandala)tekenen. En is ook nog in staat je te leren tekenen. Via haar praktijk ‘De Beeldernis’ leerde ik bijvoorbeeld zelf een mandala opzetten. Ook maakte zij een prachtige geboortemandala voor onze zoon. Ik leerde van haar de techniek van het mooi kleuren. Kleuren met diepte …

 

Tijdens de busreis kreeg ik van een reisgenoot de vraag wat mij zo aansprak aan het kleuren. Daarmee liet ze me verwoorden, wat ik al heel lang ervaar, maar nog nooit woorden had gegeven.

Het kleuren van een mandala geeft mij op verschillende manieren voldoening.

Allereerst is een mandala een tekening met een hoge mate van symmetrie. En symmetrie heeft een kalmerende werking op het brein. En zeker op dat brein van mij …

Ten tweede is de vorm van de mandala veelal rond qua opzet. De mandala staat ook symbool voor continuïteit. Voor diegene die mij weleens vaker spreken, is dat iets wat ik veel in mijn taal gebruik. Ik wil namelijk heel graag toewerken naar dingen ‘rond maken’, waarbij ik bedoel dat iets echt een goeie kop en staart moeten krijgen als er een (ontwikkel)proces wordt gestart. Een mandala helpt me soms ook iets af te ronden …

Ten derde hebben voor mij mandala’s echt een relatie met Azië, de plek waar ik deze reis weer mocht zijn. In heel veel Boeddhistische tempels zie je mandala’s waarin het leven van de Boeddha zijn opgetekend. Door monniken worden bijvoorbeeld ook zandmandala’s gemaakt.

Tot slot en voor mij de meest inzicht gevende, is voor mij het kleuren van zo’n mandala een manier om van iets wat eerst een tweedimensionaal vlak is, diepte te geven.

Iets wat eerst heel plat lijkt, krijgt door mijn handelingen diepte en perspectief. Je mag je eigen accenten leggen. Je mag je eigen kleuren kiezen, in mijn geval, vaak passend bij mijn emoties. Je mag je eigen leegtes creëren en ruimte laten. Je mag het zo bont of rustig maken als je zelf wilt. Je hebt binnen de kaders de ruimte en mag er ook zelf bepalen wanneer je buiten de lijntjes kleurt.

 

Als professional wordt je soms ook uitgedaagd om datgene dat voor anderen nog ‘plat’ is en nog geen diepte heeft, ruimtelijk te maken. Tot een ervaring. Tot iets met wat de diepgang heeft die je zo graag wilt dat die wordt beleefd. Zodat wat eerst in jouw hoofd zat kan worden doorgegeven aan anderen. Zodat het bij anderen kan voortleven. Zodat iets, net zoals de mandala, continuïteit kan krijgen.

Door die vraag ‘wat geeft jou voldoening in het kleuren van een mandala?’ doorzag ik dat dat wat ik uit mandala’s naar voren wil halen, ook hetgeen is dat ik in mensen naar boven wil halen. Ik help professionals graag bij het laten tonen van hetgeen ze trots op zijn, namelijk hun vak. Ik wil jou als professional helpen om jouw toehoorders de volle diepte te laten ervaren van wat zij te zien krijgen.

In Sri Lanka zagen we echt overal pauwen in het wild loslopen. Ik zou je zo graag als professional die zo de liefde voor het vak voelt, gunnen om, als het verenkleed van een pauw, ten volle in beeld te brengen wat je te bieden hebt. Dat wat jij te bieden hebt met trots en ontspanning kunt overbrengen. Dat jouw wijsheid de impact krijgt die het verdient. Dat het een kleurrijk pallet vormt, van jouw eigen wijsheid.

Zodat je bijvoorbeeld als je een presentatie geeft, je de rust kan voelen omdat je weet dat je een presentatie hebt die je toehoorders raakt. Dat de inspanningen die je doet om je vak over te brengen, de impact heeft die het verdient. Zodat je inspanning om je verhaal diepte te geven voor de ander, leidt tot ontspanning bij het geven van je presentatie.

Wat zo’n vraag in de bus je allemaal doet realiseren …

 

Heel graag leer ik je meer over het maken van een ‘prachtige krachtige presentatie’. Lees er hier meer over en/of doe mee aan de gratis proeverij van de online training die ik heb ontwikkelt voor de vakmens zoals jij.

Expertise expert Jacquelien Willemse breininzichten

Krijg GRATIS het e-book ‘4 Breininzichten om je expertise te laten doorzien’.

Voornaam *
E-mailadres *

Jouw gegevens worden alleen door Door Zien Wijzer gebruikt en niet aan derden verstrekt

Door Wie Wijzer?

Jacquelien Willemse van Door Zien Wijzer helpt je met het vertalen van jouw expertise naar het lerende brein van anderen.

Ze is van huis uit Arbeids- en Organisatiepsychologe. Ze is gecertificeerd als trainer en heeft (post) Academische leergang  tot strategisch opleidingsadviseur gevolgd. Ze geeft al jaren trainingen op het gebied van leiderschap en persoonlijk functioneren. Ze professionaliseert al zo’n 25 jaar trainers, docenten en andere experts op het gebied van didactiek en in het bijzonder de werking van het lerende brein.

Jacquelien is gedreven in het mensen dingen laten doorzien. Doorzien als een combinatie van doorhebben en doorleven. Doorzien waarbij zowel de ratio als de emotie bij elkaar komen en je inzichten niet meer kan terugdraaien. Maar ook door letterlijk te laten ‘Door zien’ met vele beelden, metaforen, symboliek, ritueel en verrassing.

 

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond van Jacquelien

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02
Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid
Disclaimer

Zusterbedrijf van Guide to Lead

© 2017 Door Zien Wijzer – alle rechten voorbehouden

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze informatie met je netwerk!

Shares