Jassen

 

 

Al sinds het begin van mijn ondernemende bestaan, stuur ik mijn gewaardeerde netwerk en klanten een nieuwjaarsboodschap. Inmiddels is het een traditie geworden dat ik altijd een verhaaltje ter ‘overpeins’ stuur. Een aantal klanten ziet er zelfs naar uit om ‘m weer te mogen ontvangen! Dit jaar een verhaaltje vanuit het boek ‘Misschien wisten zij alles’ van Toon Tellegen. Toon Tellegen is een van mijn favoriete auteurs die er in slaagt zowel een leuk verhaal te schrijven en er een mooie moraal aan toe te voegen, zonder dat het onmetelijk zwaar wordt.

 

‘Weet jij eigenlijk wel zeker dat jij de schildpad bent, schildpad? vroeg de krekel op een ochtend aan de schildpad.
De schildpad keek hem beduusd aan en begon na te denken. Na een tijd zei hij: ’Nee. Dat weet ik niet zeker.’
Somber gluurde hij onder zijn schild vandaan naar de krekel.
‘Ik weet wel dat ik de krekel ben,’ zei de krekel. ‘Ik tsjirp, dus ik ben de krekel.’ Hij maakte een sprongetje van plezier.

 

Ik doe niets, dacht de schildpad. Maar dat is volgens mij niet genoeg om de schildpad te zijn.
De kikker had het gesprek gehoord en zei: ‘Ik kwaak, dus ik ben de kikker.’
‘Inderdaad, kikker, inderdaad,’ zei de krekel. ‘Jij kwaakt, dus jij bent de kikker.’
Zij sloegen elkaar op de schouders en keken de schildpad tamelijk meewarig aan.
Zou ik dan misschien niet de schildpad zijn? dacht de schildpad. Maar wie zou ik dan zijn …? Als ik nou eens denk: ik schuifel, dus ik ben de schildpad… Hij schuifelde wat heen en weer. Nee, dacht hij. Dat is niets. Er schuifelen er trouwens al zoveel.

 

De schildpad voelde zich eenzaam en onzeker, terwijl de krekel en de kikker vrolijk wegliepen, elkaar op de schouders sloegen en zongen: ‘Wij weten wie we zijn!’
Toen klonk er opeens een geraas vanuit de top van de eik waaronder de schildpad stond. Het was de olifant die daar bij zonsopgang naar toe was geklommen. Nu viel hij.
‘Ik val…’ kon hij nog net roepen. Toen viel hij met een zware slag op de grond vlak naast de schildpad.
Dat is de olifant, dacht de schildpad somber. Dat staat vast.

 

Even later sloeg de olifant zijn ogen op. ‘Hallo schildpad,’ zei hij zachtjes.
Weet je zeker dat ik dat ben? vroeg de schildpad verbaasd. ‘Weet je dat echt zeker?’
‘Ja’ kreunde de olifant, en met een pijnlijk gezicht voelde hij aan de enorme bult op zijn achterhoofd.
De schildpad had de krekel en de kikker wel achterna willen hollen. Maar ja, dacht hij, als ik dat doe geloven ze helemaal niet dat ik de schildpad ben. En dus bleef hij stilstaan, in het gras, onder de eik, en zei zachtjes tegen zichzelf: ‘Hallo schildpad. Hallo.’

 

Afgelopen jaar ben ik verder gegaan met twee bedrijven. M’n oude jas zat me niet meer als gegoten, maar je oude jas wegdoen … Da’s ook niet niks. Het was tenslotte gedurende 10 jaar mijn jas, die mij als persoon ook een identiteit gaf. Al mijn klanten kenden me vanuit die oude jas. En wat zou er gebeuren als ik een nieuwe jas zou aantrekken. Sterker nog, twee nieuwe jassen …

Met de 2 nieuwe jassen ben ik helemaal in m’n nopjes. Maar het is natuurlijk ook gewoon even wennen! Wennen aan hoe je jezelf voorstelt aan nieuwe mensen die je leert kennen. Wennen in hoe je je met alle nieuwe en oude media je zichtbaar maakt. Wennen hoe je met twee jassen afwisselt afhankelijk van de behoefte van de klant.

Zo’n nieuwe jas moet nog even naar je lijf gaan staan. Daar waar de stof nog eerst wat stug is, moet het nog allemaal soepel worden. Zodat je er ‘stijlvol’ in kan bewegen. Dat doet je af en toe, net als bij de schildpad, afvragen wat jou jou maakt. Je moet weer even wennen aan hoe je jezelf uitdrukt vanuit deze bedrijven.

Vanuit Door Zien Wijzer mocht ik een hoop ondernemen in 2015. Jij was misschien wel een van de bijna 300 mensen die heeft meegedaan met de ‘7 breinboosts voor jouw presentatie’ of was zelfs winnaar van één van de presentatieboosts. Of je las mijn e-book over het expertbrein. Of je las mijn blogs of hebt een trainingworkshop of lezing mogen bijwonen.
De afgelopen maanden ben ik ook een aantal dagen in de week aan de slag gegaan als ontwikkelaar van workshops en leertrajecten. Daarbij kon ik mijn expertise op het gebied van het brein en breinpresentatiekunst goed inzetten.

Met welke jas sluit jij 2015 af? Zat ‘ie als gegoten? En ga je met diezelfde jas het nieuwe jaar in? Of wordt er in het volgende jaar nog wat aan de pasvorm gedaan of accenten verlegd? Accessoires toegevoegd of juist achterwege laten? Of is het zelfs tijd voor een andere jas? Ik wens je hoe dan ook een jas aan waarin je je lekker thuis voelt!
Een heel goed en zelfverzekerd 2016 toegewenst!

Expertise expert Jacquelien Willemse breininzichten

Krijg GRATIS het e-book ‘4 Breininzichten om je expertise te laten doorzien’.

Voornaam *
E-mailadres *

Jouw gegevens worden alleen door Door Zien Wijzer gebruikt en niet aan derden verstrekt

Door Wie Wijzer?

Jacquelien Willemse van Door Zien Wijzer helpt je met het vertalen van jouw expertise naar het lerende brein van anderen.

Ze is van huis uit Arbeids- en Organisatiepsychologe. Ze is gecertificeerd als trainer en heeft (post) Academische leergang  tot strategisch opleidingsadviseur gevolgd. Ze geeft al jaren trainingen op het gebied van leiderschap en persoonlijk functioneren. Ze professionaliseert al zo’n 25 jaar trainers, docenten en andere experts op het gebied van didactiek en in het bijzonder de werking van het lerende brein.

Jacquelien is gedreven in het mensen dingen laten doorzien. Doorzien als een combinatie van doorhebben en doorleven. Doorzien waarbij zowel de ratio als de emotie bij elkaar komen en je inzichten niet meer kan terugdraaien. Maar ook door letterlijk te laten ‘Door zien’ met vele beelden, metaforen, symboliek, ritueel en verrassing.

 

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond van Jacquelien

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02
Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid
Disclaimer

Zusterbedrijf van Guide to Lead

© 2017 Door Zien Wijzer – alle rechten voorbehouden

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze informatie met je netwerk!

Shares