Top 5 ergernissen

Over wat ergert en wat je brein onthoudt …

Wie kent ze niet. Die presentaties waar je als toehoorder bij zit en waar je je blauw aan ergert … Of bij in slaap dreigt te vallen. Een presentatie die zo in elkaar zit dat de verleiding van de afleiding je parten speelt.

Je zal maar die persoon zijn die deze presentatie heeft gemaakt of gegeven …

Hieronder heb ik een top 5 aan ergernissen op een rijtje gezet. Met telkens een tip hoe je ze kan voorkomen. Maar ook met een uitleg van wat er in het brein gebeurd.

Naast deze tips, heb ik ook een e-mailcursus ‘7 breinboosts voor jouw presentatie!’ ontwikkelt. Lees er meer over op deze pagina. Neem contact op voor als je hierover meer informatie wilt ontvangen.

Expertise expert Jacquelien Willemse breininzichten

Krijg GRATIS het e-book ‘4 Breininzichten om je expertise te laten doorzien’.

Voornaam *
E-mailadres *

Jouw gegevens worden alleen door Door Zien Wijzer gebruikt en niet aan derden verstrekt

#1 – Veeeeel te veel tekst!

Wie kent ze niet, die overvolle sheets met tekst … En vooral als het wordt voorgelezen! Aaaggghhh …

Maar waarom lijkt het alsof je niet tegelijk de tekst kunt lezen en kunt luisteren? Dat heeft te maken met hoe we teksten in ons hoofd verwerken. Je kan je dat het beste voorstellen het zachtjes hardop lezen van een tekst. Als je daarmee bezig bent, dan kan je ook niet tegelijkertijd naar iemand anders luisteren. Je bent dan druk in de gebieden die taal verwerkt. En als het goed is, doe je dat ook tijdens het luisteren. 

Teksten worden dus eigenlijk door het brein gezien als auditieve informatie. Daarom kan je dus niet lezen en luisteren tegelijkertijd. Daarom is het zo vervelend als iemand teksten aan het voorlezen is.

#2 – Een verschrikkelijke opmaak!

Schots en scheef, rare woordafbrekingen, tabellen met onleesbare teksten, slecht leesbare lettertypes … Noem het maar! Er kan een hoop fout gaan …

Een van de dingen die ons brein erg waardeert is symmetrie. Dat geeft het brein rust, waardoor de aandacht naar de inhoud kan gaan. Je helpt het brein dus om daar rekening mee te houden. Cursieve letters zijn daarom lastig leesbaar.

Hoe kan jij in jouw presentatie symmetrie inbrengen?

Door Wie Wijzer?

Jacquelien Willemse van Door Zien Wijzer helpt je met het vertalen van jouw expertise naar het lerende brein van anderen. Zij helpt professionals die hun vak verstaan en die graag verstaanbaar willen zijn voor anderen.

#3 – Niet werkende filmpjes …

Niet iedereen zet zelf een presentatie in elkaar. Soms is dat door iemand anders gedaan, maar het gaat ook wel eens mis als je de presentatie zelf hebt gemaakt. Herken je ‘m?

Wat je nu ook vaak ziet is dat iemand een filmpje van het internet wil tonen, maar dat dan de verbinding onvoldoende is of zelfs afwezig, waardoor het hele feest niet doorgaat. Heb jij een filmpje dat je integreert in je presentatie, zorg dan dat je het op je computer zelf hebt opgeslagen. Test de filmpjes echt altijd voordat je gaat presenteren en zeker ook met het geluid. 


Het klinkt zo voor de hand, maar hoe kan het dan dat het zo vaak fout gaat …

Jacquelien is van huis uit Arbeids- en Organisatiepsychologe. Ze is gecertificeerd als trainer en heeft (post) Academische leergang  tot strategisch opleidingsadviseur gevolgd. Ze geeft al jaren trainingen op het gebied van leiderschap en persoonlijk functioneren. Ze professionaliseert al zo’n 25 jaar trainers, docenten en andere experts op het gebied van didactiek en in het bijzonder de werking van het lerende brein.

#4 – Draaiende, tollende, ‘grappige’ effecten van animaties of invliegende slides …

In Microsoft ‘clip art’ zie je nog wel eens de mogelijkheid om ook animaties te gebruiken.  Als je die in je presentatie zet en het staat in de ‘presentatie modus’, dan zie je allerlei bewegingen. Je kan eerst denken ‘grappig’, maar het brein raakt er door afgeleid.

Beweging trekt de aandacht weg van de inhoud. En juist die inhoud wil je overdragen, toch?
Ook bij de diaovergangen zie je soms blokjes, omslaande pagina’s en nog meer ‘grappige’ overgangen. Leuk dat het digitaal mogelijk is, maar het effect van je presentatie verminder je enorm!
Ook binnen de presentatietool ‘Prezi’ kan je soms draaierig worden. Doordat je telkens van gebied naar gebied ‘springt’. Ook hierin zijn technisch allerlei draaiingen mogelijk, maar alsjeblieft: hou het ‘strak’.

Jacquelien is gedreven in het mensen dingen laten doorzien. Doorzien als een combinatie van doorhebben en doorleven. Doorzien waarbij zowel de ratio als de emotie bij elkaar komen en je inzichten niet meer kan terugdraaien. Maar ook door letterlijk te laten ‘Door zien’ met vele beelden, metaforen, symboliek, ritueel en verrassing.

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond van Jacquelien

#5 – Veeeeeel te veel slides?

Je ziet ze jezelf nog zitten. Iemand is al een tijd aan het woord en heeft nog maar een paar sheets laten zien. Er wordt nog aangegeven dat de spreker 5 minuten heeft. En dan de sheet-stress die dan ontstaat … Alsof alle sheets er dan nog even door moeten …

Vooral als er onderaan bij een sheet vermeld staat sheet ‘hoeveel van hoeveel’ het is, doet dat iets met de verwachtingen van de toehoorder… Sowieso is de vraag waar dat nummer nu echt goed voor is.

Echter KWALITEIT blijft wel BOVEN KWANTITEIT gaan! Zeker als je een aantal van mijn tips uit de e-mailcursus gaat volgen, volgt of hebt gevolgd, kan het zelfs zijn dat je MEER SLIDES krijgt … Omdat je jouw boodschap met meer effect en beeld gaat overdragen! Veel is pas veel als het brein het niet meer kan overzien en behappen. Daarbij gaat de regel: ‘1 boodschap per slide’ voor op ‘zoveel mogelijk op een slide’ …

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02
Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid
Disclaimer

Zusterbedrijf van Guide to Lead

© 2017 Door Zien Wijzer – alle rechten voorbehouden

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze informatie met je netwerk!

Shares