Prachtige krachtige presentaties maken

 

Een online training over hoe jouw presentaties meer impact krijgen door ze breinvriendelijk te maken

 

Herken je dit?

 

  • Je bent gevraagd om je expertise te delen aan anderen. Je weet echt dat je wat hebt te vertellen, maar je weet niet hoe je alles wat je weet uit je hoofd tussen de oren van anderen krijgt. Je eerste gedachte is het maken van een presentatie. Maar hoe maak je die zo dat het niet saai wordt?
  • Je hebt wat te brengen, maar weet niet waar je de expertise moet halen om jouw eigen wijsheid met impact over te brengen. Je hebt uit jezelf geleerd en van anderen afgekeken wat goeie presentaties zijn, maar deze zelf zo goed maken is een heel ander verhaal.
  • Je hebt al de nodige presentaties gegeven, maar je bent nog niet tevreden over hoe jouw verhaal blijft ‘plakken’ bij je toehoorders. Je krijgt het idee dat ze het hebben gehoord, maar nog niet ten volle begrepen. Je krijgt het gevoel dat ze het wel hebben gehoord, maar nog niet geraakt, laat staan ‘bewogen’ …
  • Je wilt je van je beste kant laten zien door je expertise te delen, maar hoe zorg ik dan ook voor een presentatie die indruk maakt. Hoe maak je dan een professionele presentatie? En hoe weet je dan dat de presentatie tot een blijvende goeie indruk? Daarvoor zoek je naar de kunst van een goeie presentatie.

 

Herkenbaar? Die zoektocht naar hoe je de liefde voor je vak ook verstaanbaar maakt voor anderen?
Ik zie zo veel presentaties waarbij ik denk dat het mogelijk is om meer impact te hebben.
Ik zie zo veel mensen tijd stoppen in het maken van een presentatie waarvan je je kan afvragen of het die energie waard was, omdat het effect uitblijft.
Zo jammer!

Het kan echt anders! Het kan echt met meer rendement! Het kan echt met behoud van de liefde voor je vak!

Dit kan je doen door je presentaties breinvriendelijk te maken. Breinvriendelijke presentaties zijn erop gericht zoveel mogelijk het brein van de ander te activeren, zodat dat wat je presenteert zo lang en goed mogelijk onthouden blijft. Zodat het niet het ene oor in en het andere uit gaat. Want dat wil je tenslotte voorkomen. Je wilt dat wat je overbrengt de impact heeft die het verdient! Zodat het gebruikt gaat worden waarvoor en hoe het bedoeld is!

 

Ontdek hoe jij jouw presentaties breinvriendelijk kunt maken

 

Als het gaat over het maken van presentaties, zijn de meeste mensen autodidact. Ze hebben het zichzelf aangeleerd en met vallen, opstaan en de kunst afkijken zich verbeterd. Sommigen hebben nog wel de nodige tips gehad over hoe groot de letters moeten zijn, maar meer is het vaak niet.

Herken je dat? Heb jij het jezelf ook aangeleerd?

Wil jij leren hoe het ook kan? Ontdek tijdens deze online training hoe je het brein van de ander kan verleiden om jouw presentaties er uit te laten springen. Alles begint met opvallen. Pas daarna kan het worden onthouden!

Weten en toepassen van kennis over hoe het lerende brein werkt is daarin een sleutel! Maar de meeste mensen weten meer van de werking van hun fiets dan van hun brein. Ze weten niet waar ze op moeten letten als ze iets tussen de oren moeten krijgen bij een ander. Ze weten niet hoe ze de anderen kunnen verleiden om te leren wat zij hebben geleerd.

Tijdens de online training neem ik je mee naar de wonderlijke wereld van het brein. Ik deel mijn opgedane inzichten in behapbare stukken. Zo neem ik je mee naar bijvoorbeeld…

  • Hoe tekst in ons brein wordt verwerkt en wordt onthouden.
  • Hoe je brein naar plaatjes kijkt en opslaat
  • Welke informatie het brein spannender vindt (en dus meer aandacht krijgt en onthouden wordt)

Maar bovenal laat ik je zien hoe je deze inzichten praktisch kan toepassen bij het maken van jouw presentatie.

De voorbereiding van een presentatie is voor mij de grootste uitdaging. Hoeveel tekst plaats ik op een PowerPoint? En wat zijn de juiste keywords zodat ik geen punten oversla wanneer ik de presentatie daadwerkelijk geef? Voor deze training stonden ze altijd propvol met tekst.

Het belangrijkste winstpunt was dan ook voor mij de eye-opener met betrekking tot beeldend vertellen. Ik ben erg gericht op tekst (wat in mijn werk goed van pas komt), maar ik weet nu dat je dat in een presentatie echt op de tweede plaats moet zetten. Dit geldt overigens niet alleen voor mijn presentaties, maar ook voor andere zaken die ik doe, zoals het onderhouden van websites, schrijven van app-teksten en persberichten: ook daarin besteed ik nu veel meer aandacht aan het visuele aspect en een prikkelende afbeelding.

Jacquelien schrijft op een prettige en toegankelijke manier met veel humor, waardoor ik elke keer uitkeek naar de nieuwe ‘breinboost’. Ook werden alle punten meteen duidelijk met voorbeeldafbeeldingen. Wat de training verder uniek maakt is dat Jacquelien niet alleen haar eigen (brein)kennis en ervaring deelt, maar ook inspeelt op ervaringen van medecursisten. Daardoor is het een hele interactieve training, in plaats van slechts eenrichtingsverkeer.

Ennuh, Ik heb stiekem nog eens terug gespiekt en van de training zelf is ook best wel veel blijven hangen!

Eefje Smeulders

Communicatiemedewerker

Dit gaan we doen

De online training

Deze training volg je op je eigen tempo en op je eigen plek. Zodra de betaling van de training heeft plaatsgevonden, krijg je direct toegang tot een online omgeving. Als je direct inlogt, krijg je als eerste de voorbereidende materialen te zien. Een dag later krijg je toegang tot de lessen van de eerste week.

Je krijgt gedurende 2 weken om de dag een bericht, waarbij wordt aangekondigd dat er weer een nieuwe module voor je in de online omgeving beschikbaar is.

Elke module krijg je in ieder geval de volgende inhoud aangeboden:

  • Een breinprincipe toegespitst op het maken van een presentatie
  • Een ‘hoofdwet’ waar je, als je wilt dat jouw presentatie impact heeft, maar beter naar kunt ontwerpen
  • Een ‘hoofdregel’ die je kan toepassen en variatie (en dus aandacht!) kan bieden in een presentatie
  • Technische tips waarmee je gemakkelijker je presentatie kunt (op)maken.
  • Filmtips die aansluiten bij het thema van de week.
  • Boekentips waar je nog meer inspiratie vandaan kan halen voor het maken van presentaties.
  • Een tip waarvoor ik geen categorienaam kon bedenken, maar welke ik je niet wil onthouden. 😉
  • Een facultatieve opdracht om je resultaten te delen.

 

Co-creatie sessie

Wil je naast meedoen aan de online training ook nog extra ondersteuning? Dat kan! Je kan bij het je aanmelden voor de training aangeven of je 1 of 2 keer een co-creatie sessie met Jacquelien wilt inplannen.

In deze online (Skype) sessie van een uur gaan we samen aan de slag om jouw presentatie nog prachtiger en krachtiger te maken.

Na je aanmelding doe ik je een voorstel voor een aantal data voor deze sessie. Als de datum staat gepland, stuur je me twee dagen voorafgaand aan onze sessie de meest recente versie van je presentatie op. Ik kijk er dan vooraf naar en ga op zoek naar hoe jouw presentatie aan kracht kan toenemen.

Op het afgesproken tijdstip gaan we dan aan de slag via Skype of FaceTime. We gaan aan de slag met jouw vragen en we co-creëren de presentatie naar een hoger level. Je kan deze sessie tijdens maar ook na afloop van de online training inplannen.

Wat deze extra ondersteuning je oplevert?

  • Het helpt je aan extra feedback en suggesties zodat je nog beter met jouw presentatie voor de dag kan komen.
  • Het helpt je over je eigen grenzen heen te gaan, door net meer te doen dan je zelf voor mogelijk hield.
  • Het helpt je als een stok achter de deur je presentatie ook daadwerkelijk te maken, zodat je het ook echt gaat toepassen en niet alleen ‘ter kennisgeving’ aanneemt.
Een presentatie maakte ik meestal op gevoel. Ik zat wel in de goede richting, maar met de specifieke tips in deze training werd me ook duidelijk wat werkt en wat niet werkt en waarom. Na het toepassen van inzichten in mijn presentatie kreeg ik complimentjes over het duidelijke beeld wat was ontstaan naar aanleiding van de presentatie. Door deze manier van presenteren bleef het rustig en overzichtelijk.

Het is prettig om gedoseerd de opdrachten te ontvangen. Zo bouw je stap voor stap aan een mooie presentatie en geeft het ruimte om ieder onderdeel goed aan te pakken en in de vingers te krijgen. Je hebt ook tijd om alles weer te laten bezinken. Je kunt het thuis doen, op je eigen tijdstip. Het is handig en overzichtelijk. Je kunt alles ook nog weer terugkijken als je het niet meer helemaal weet.

Het samenwerken in een Facebookgroep is ook bijzonder. Zo kun je ook ervaringen delen zonder de deur uit te moeten. Je kan daarbij ook net zo makkelijk leren van elkaar. Het ontvangen van de opdrachten per mail vond ik ook erg prettig.

Ik heb veel geleerd in deze cursus en vond het een mooie kans en erg leuk om deel te nemen. Hartelijk dank Jacquelien dat je dit mogelijk hebt gemaakt!

Joke Berendsen

Regiovertegenwoordiger, Hersenstichting

 

Praktische informatie

Klik op de button van de variant die het beste bij jouw wensen aansluit. Je mailprogramma opent zich en vermeld dan in je mail waar ik je het beste mee van dienst kan zijn. Mochten er ook al momenten zijn of een aanleiding (je moet bijvoorbeeld over X tijd die belangrijke presentatie geven) die belangrijk zijn om te weten, hoor ik die graag. 

Aanvullende informatie

  • Na ontvangst van je mail, ga ik het allemaal in werking zetten en krijg je een factuur die je kan (laten) voldoen. Zodra de betaling binnen is, krijg je jouw inloggegevens en kan je starten met de training. 
  • Vind je deze training interessant voor meer mensen in je bedrijf? Neem dan contact op om te onderzoeken wat we hierin (ook op maat) kunnen betekenen.
 

Wat gaat deelname aan de online training je opleveren?

 

Je ontdekt het plezier in het maken van presentaties die raken. Daar waar het maken van een presentatie voor mij soms een ‘moetje’ was, heb ik er de sport van gemaakt om direct zo goed mogelijk de breinen van anderen te prikkelen. Mijn motto is ‘saai kan altijd nog!’ Vanuit daar is het makkelijk om snel ook de mogelijkheden te zien voor verbeteringen in presentaties die je misschien vaker gebruikt.

Je ervaart hoeveel extra zekerheid een prachtige krachtige presentatie je geeft. Doordat je weet hoe de breinen van je toehoorders werken, heb je ook een stukje van hun gebruiksaanwijzing gekregen. Je hoopt niet meer alleen op dat het werkt, je kan ook onderbouwen waarom het werkt.

Je ervaart de impact die een prachtige krachtige presentatie heeft. Want daar gaan mensen je op aanspreken en op bevragen. Naast de complimenten die zult ontvangen, blijft wat je vertelt vele malen beter ‘plakken’ in het brein van de ander. Zodat wat jij te delen hebt, ook echt wordt onthouden.

Het was elke keer weer een uitdaging om een prettige presentatie te maken van de 150 pagina’s aan beleidsstukken van de Landelijke Raad van Scouting Nederland*. Met die presentatie moest ik deze stukken uitleggen aan de leden van de regio om zo goede feedback te ontvangen, die ik dan weer kon terugkoppelen in de Landelijke Raad. Een presentatie waarin ik in weinig tijd tot de kern moest komen. Met behulp van de online cursus van Jacquelien heb ik snel een hoop winst behaalt.

De presentaties zijn nu kort met weinig tekst, weinig bullet points en veel foto’s. Informatie blijft beter hangen. Ik hoef nu niet meer alle stappen te benoemen hoe we tot het punt gekomen zijn dat voor ons op tafel ligt. Als er wel iets is weggezakt, hoef ik alleen maar de foto te benoemen die bij het onderwerp stond. Er zijn veel minder vragen omdat mensen beter luisteren en de informatie opslaan als ze naar een plaatje kijken, dan wanneer ze alle bullet points lezen terwijl ik uitleg geef.

De leden die de presentatie volgen merken het ook. Ik heb al flink wat complimenten mogen ontvangen over de heldere presentaties. Het heeft ons tijd bespaart, de gesprekken leveren nu veel meer feedback op de inhoud op in plaats van verduidelijking van de inhoud. En mensen doen actiever mee, omdat ze niet indutten van alle tekst die voorbij komt.

Veel resultaat voor weinig moeite. Het is fijn dat deze cursus elke keer een blokje aanlevert waar je dan een week mee kunt stoeien. Ik ben wel van het ontvangen van theorie en die dan zelf een beetje toetsen op toepasbaarheid. Lekker creatief knutselen. Het is ook fijn dat wanneer je een weekje geen tijd hebt, je gewoon een week later de informatie opent. Je kunt het daardoor op jouw manier doen, wanneer het jou uitkomt. Ik merk dat ik nu echt plezier heb in het maken van een presentatie.

* De Landelijke Raad is het democratisch platform Scouting Nederland waarbij beslissingen op nationaal niveau worden genomen door 47 regio’s, die samen met het Landelijk Bestuur de verantwoordelijkheid dragen voor het beleid en richting van de vereniging.

Andrea Nagelmaker

Bestuurslid en vertegenwoordiger Landelijke Raad, Scouting Regio Haarlem

Waar deze online training NIET overgaat!

 

We gaan niet in op de vaardigheden voor het geven van een presentatie. Zoals je houding en het tempo van spreken. Of hoe je omgaat met de spanning van het geven van een presentatie. Ook enorm belangrijk, maar wat lastig om dat online te leren. Er is heel veel aanbod in presentatietrainingen. Dus als je dat zoek, Google dan zeker verder naar de voor jou geschikte training.

Wat we ook over slaan is kennis over de opbouw van presentaties. We gaan ervanuit dat je weet dat je je op je doelgroep moet richten met een bepaald doel. We gaan ervanuit dat je weet dat je verhaal een goede opbouw moet hebben. Wat we wél toevoegen is hoe je die opbouw zo breinvriendelijk mogelijk wordt.

Ook laten we buiten beschouwing welk presentatiemiddel nu het beste is. Er gaan veel geluiden op over hoe slecht PowerPoint wel niet is, maar diezelfde geluiden zijn er ook over Prezi (online presentatietool) en over Keynote (de Apple variant). Ik zal in mijn tips vaak refereren aan PowerPoint, omdat dit nog het meest gebruikt wordt. De tips die ik geef zijn echter voor elk middel van toepassing.

Tot slot is de inhoud van je presentatie jouw deskundigheid. De tips die ik heb geformuleerd, zijn dus zo opgesteld dat deze voor de meeste vakgebieden toepasbaar zijn. Soms zijn er wel de nodige ‘conventies’ waaraan je in een bepaalde beroepsgroep wordt gehouden. Mocht je hierop gericht advies willen ontvangen, dan adviseer ik je een co-creatie sessie in te plannen.

 De trainer: Jacquelien Willemse

Jacquelien-Willemse-2014-boekfoto2-e1420020463108Ik ben Jacquelien Willemse en ik help experts om hun expertise over te dragen op anderen. Ik help professionals die hun vak als geen ander verstaan, hun vak verstaanbaar te maken voor anderen. Op zo’n manier dat je de passie voor je vak kan overdragen. Op zo’n manier dat het bijblijft en beklijft in de bovenkamer. Op zo’n manier dat het blijvende impact heeft op hen aan wie je jouw wijsheid overdraagt.

Vanuit mijn expertise komt het vaak voor dat ik een presentatie moet geven. Over bijvoorbeeld het delen van kennis, bepaalde (nieuwe) werkwijzen, resultaten van een vooronderzoek, plannen of vorderingen. Wat draag jij zelf vaak over?

Bij het zelf bijwonen van presentaties werd ik steeds minder geprikkeld. De standaardpresentaties met bedrijfslogo’s op elke pagina, bullit points op elke slide en grote hoeveelheden tekst leken niet voor mij gemaakt … Ik werd er hooguit prikkelbaar van …

Mijn eigen presentaties kenmerken zich door een heel andere beeldende en zintuigelijke opzet. En naarmate ik meer ontdekte over de werking van het brein, ben ik hiervoor op zoek gegaan naar onderbouwing. Mijn specialisatie binnen mijn breinkennis is het zintuigelijk leren. De zintuigen vormen tenslotte de poort van de buitenwereld naar de binnenwereld van je publiek.

De door mij opgedane expertise en onderbouwingen ben ik steeds meer gaan inzetten bij klanten. Eerst natuurlijk in de presentaties die ik zelf gaf in trainingen en adviestrajecten. Later werd ik ook steeds meer ingeschakeld om samen in co-creatie met opdrachtgevers presentaties te maken, zodat zij die op hun beurt weer konden geven.

Later ontstond ook de vraag ‘kan jij jouw opgebouwde expertise’ nu ook aan ons presenteren. Zo is mijn workshop ‘Breinpresentatiekunst’ ontstaan.

De workshop ‘breinpresentatiekunst’ onderscheidt zich van vele andere presentatietrainingen. Veel trainingen over presentaties zijn gericht op hoe je een presentatie geeft. Of zijn gericht op de opbouw van een presentatie. Tot slot zijn er natuurlijk ook nog de technische trainingen over het gebruik van bijvoorbeeld middelen als PowerPoint, Keynote of Prezi. (Zie ook mijn blog ‘De presentatiereflex‘)

Deze training onderscheid zich doordat deze gericht is op het behalen van het effect van je presentatie. Hier leer je hoe je een prachtige krachtige presentatie maakt die bijblijft. Hier ontdek je ‘de gedachte er achter’. Hiermee versterk je het plezier om je vak aan anderen over te dragen.

Door deze kennis nu ook online te kunnen aanbieden hoop ik dat (net als ik heb mogen ervaren) …

  • jij je ei beter kwijt kan als je je expertise deelt
  • jij je deskundigheid effectiever kan overbrengen met meer impact
  • jij veel meer mensen aanspreekt, raakt en beweegt als ze van jou een presentatie meemaken
  • meer mensen zoals jij kunnen genieten van prachtige krachtige presentaties

Wil je nog meer van mijn achtergrond weten? Kijk dan hier om te zien waar ik zelf al mijn expertise heb opgedaan.

 Contact opnemen met Jacquelien Willemse

 Heb je aanvullende vragen? Mail ze mij of neem op een andere manier contact met me op.

 Voor bedrijven

Wil je meer weten over de mogelijkheden om deze training voor meerdere personen af te nemen? Wil je kijken of deze training passend is in jullie bedrijfstrainingsaanbod?
Wil je naast de online training ook een offline bijeenkomst organiseren om de leeropbrengsten van de individuele training ook collectief te oogsten en verhogen?

Hiervoor is contact opnemen met Jacquelien het makkelijkst. Mail me zodat ik terug kan bellen of bel mij direct op 06 -53 424 177.

Klik hier om de andere diensten van Door Zien Wijzer te ontdekken

PS. Waarschuwing vooraf!

Deze kennis heeft niet alleen mijn eigen presentaties sterk verbeterd. Het heeft mijn blik naar presentaties van anderen ook veranderd. En da’s voor de maker van de presentatie niet altijd fijn. Er zijn maar weinig presentaties die voor mij ‘aansprekend’ zijn. Ik zie bij presentaties soms zo veel verbetermogelijkheden, dat ik me vaak moet dwingen om mijn aandacht te richten op de inhoud in plaats van de vorm… Dat kan ook jou straks overkomen …

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02
Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid
Disclaimer

Zusterbedrijf van Guide to Lead

© 2020 Door Zien Wijzer – alle rechten voorbehouden

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze informatie met je netwerk!

Shares