I proudly present … my TEDx Talk

 

 

 

 

 

Hiernaast kan je mijn TEDx Talk bekijken (duur 15:32). Daar wens ik je allereerst natuurlijk heel veel plezier mee!

De presentatie start met het volgende beeld …

Als je ‘m gezien hebt, wil ik je als ‘bonus’ hier nog de ‘deleted scenes’ met je delen. Want bij een aantal beelden in mijn presentatie heb ik nog meer te delen, dan ik in de beperkte tijd deed.

De kracht van beeld en verhaal

Tijdens mijn talk heb ik het op een gegeven ogenblik over de verkeerstoren van Schiphol en dat in ons brein die rol wordt ingenomen door de thalamus, die al het inkomend zintuiglijk verkeer naar de verschillende brein gebieden brengt.

Nu zijn er ook diverse stemmen die zeggen dat je als je een verhaal te vertellen hebt, vooral geen presentatie moet maken. En dat je in staat moet zijn om gewoon een goed verhaal te vertellen. Daar wil ik vanuit de neurowetenschap een overweging naast zetten. Want naast dat we weten dat een goed verhaal kunnen vertellen een hele kunst is, gaat het ook over wat blijft iemand onthouden van je verhaal. En daar helpen beelden bij …

Het is uit onderzoek gebleken dat als er een verhaal wordt verteld, de volgende dag zo’n 10% is onthouden. Als mensen een alleen een presentatie te zien krijgen met beelden, blijkt dat er zo’n 35% wordt onthouden, al een leuk percentage meer … Als er beeld en verhaal aan elkaar worden gekoppeld, blijkt dat het percentage van onthouden de volgende dag zelfs 65% is! Oftewel, het effect van het onthouden wordt door het toevoegen van beelden meer dan verzesvoudigd!

Zo was is eens bij een lezing van iemand die echt een prachtig verhaal had, dat hij helemaal uit zijn hoofd vertelde. Daar heb ik erg veel respect voor en doe ik hem niet na. Wat ik echter merkte is dat ik de boodschap van zijn verhaal niet meer kan terughalen. En dat is echt iets wat ik iedereen toewens. Dat je niet alleen op het moment zelf wordt begrepen, maar dat wat je vertelt een blijvender plekje krijgt in het brein van de ander.

 

Extra V4 informatie …

De onderstaande slide heb ik op de dag zelf nog uit de presentatie weggelaten. Vooral om er zeker van te zijn dat mijn verhaal binnen de 18 minuten zou blijven.

In mijn verhaal heb ik het over de verwerking van tekst in het brein en dat het eerst alle rechte lijnen in verschillende hoeken en de kromme lijnen in allerlei gradaties apart verwerkt. Dat er vervolgens weer een geheel van wordt gemaakt tot een letter en veelal klant. Met de losse letters wordt het woord en klank gemaakt en dan komt het uiteindelijk tot betekenis. Een lange weg, zeker als je het vergelijkt met het ‘in één oogopslag’ kunnen begrijpen van een plaatje …

Ditzelfde lijnensysteem heeft nog een andere suggestie in zich voor het maken van een presentatie. In beelden kan je namelijk ook keuzes maken. Want zijn de plaatjes die je kiest meer met ronde vormen of juist strakke lijnen?

Het brein lijkt een voorkeur te hebben voor ronde vormen. Eigenlijk wel natuurlijk, want in de natuur zijn eigenlijk maar weinig echt strakke lijnen te vinden. Hoekig wel, maar echt strakke rechte lijnen maar zelden.

En dan is het aan jou om te kiezen wat voor soort beelden je het brein wilt voorschotelen. Ga je voor de ronde vormen? Dan is de kans groter dat je beeld als ‘emotioneel rakend’ wordt gezien. Ga je voor de strakke lijnen? Dan is de kans groter dat jouw beelden meer rationeel, analytisch worden bekeken.

Het is maar wat je wilt …

 

Wat meeuwen ons leren over presentaties

Tijdens mijn TEDx Talk heb ik het over het zeemeeuwen-onderzoek. Waarbij ze erachter kwamen dat een ‘stick’ met drie rode strepen extase opriep bij de meeuwenkuikens. Eenzelfde soort extase die je graag ontmoet als je zelf een presentatie geeft. Hoe fijn is het als er net zo enthousiast gereageerd wordt?

In mijn blog ‘presentaties: de grottekeningen van nu?’ schreef ik over het onderzoek, maar ook over de link met de waarneming van kunst. Daar is namelijk uitgebreid neurologisch onderzoek naar gedaan. En ik heb dus geput uit dit onderzoek om een vertaling te maken naar ‘the art of mind blooming presentations’.

Want hoeveel kunst is er in jouw dagelijks leven? Naast een aantal zaken aan de muur en misschien nog iets beeldends …. Daarom zie ik het ook als de kunst om neurologische inzichten te vertalen naar de werkpraktijk van alledag. Eén van mijn credo’s is ‘saai kan altijd nog’, maar hoe fijn zou het zijn als je ook zelf naar prikkelende presentaties kan kijken die je verrijken.

Niet in de laatste plaats, verrijkt het mijzelf ook. Want ik werk door deze manier van werken veel dieper met de materie, omdat het niet alleen gaat over de juiste kennis overdragen, maar ook de passie en drive die er achter zit. Op deze manier kan ik meer dan eerder mijn ziel en zaligheid er in kwijt. Op deze manier lukt het me zoveel beter om anderen te laten ‘doorzien’ en zo wijzer te worden …

 

Wil jij ook de kunst van het pakkende presentaties maken leren? Doe dan mee aan de Masterclass Breinpresentatiekunst. Lees er meer over en geef je op!

Wil je niet alleen een presentatie maken, maar leren hoe je breinvriendelijke trainingen, trajecten en andere leeractiviteiten opzet? Doe dan mee met ‘Het Breinlaboratorium‘. Speciaal voor nieuwsgierige breinen …

 

Jacquelien Willemse van Door Zien Wijzer helpt je met het vertalen van jouw expertise naar het lerende brein van anderen.

Ze is van huis uit Arbeids- en Organisatiepsychologe. Ze is gecertificeerd als trainer en heeft (post) Academische leergang  tot strategisch opleidingsadviseur gevolgd. Ze geeft al jaren trainingen op het gebied van leiderschap en persoonlijk functioneren. Ze professionaliseert al zo’n 25 jaar trainers, docenten en andere experts op het gebied van didactiek en in het bijzonder de werking van het lerende brein.

Jacquelien is gedreven in het mensen dingen laten doorzien. Doorzien als een combinatie van doorhebben en doorleven. Doorzien waarbij zowel de ratio als de emotie bij elkaar komen en je inzichten niet meer kan terugdraaien. Maar ook door letterlijk te laten ‘Door zien’ met vele beelden, metaforen, symboliek, ritueel en verrassing.

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond van Jacquelien

Door Zien Wijzer

Postadres
De Sikkel 3
8141 HD Heino
06-53 424 177

 

Bezoekadres
A. van Sonsbeeckstraat 1
8141 VA Heino

KvK 65 783 808
Bank NL76 KNAB 0255 2584 02
Algemene voorwaarden   |   Privacybeleid
Disclaimer

Zusterbedrijf van Guide to Lead

© 2017 Door Zien Wijzer – alle rechten voorbehouden

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze informatie met je netwerk!

Shares